Gastronomi ve Mutfak Sanatları

   2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulan bölümümüz, Türkiye’de bu alanda dört yıllık lisans eğitimi veren ilk bölüm olmanın yanı sıra,  yemeğin hazırlanışından sunumuna kadar bir sanat olduğu felsefesiyle bir üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi veren ilk program olma özelliğini taşımaktadır.

  “Gastronomi” ve “Mutfak Sanatları” gibi iki ayrı alanı aynı bünyede toplayan bölümümüz gerek eğitim programı  gerekse geniş akademik kadrosuyla her iki alanda da donanımlı,  kendisine güvenen, sorgulayan ve araştıran gençler yetiştiren bölüm olma niteliğine sahiptir. Programımızın  temel amacı yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan teorik ve pratik bilgi ve becerilerle donanmış, ulusal ve uluslararası alanda yiyecek- içecek sektöründe hizmet verebilecek uzmanlar yetiştirmektir. Bölümümüzün bir diğer amacı da zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır.

  Mezunlarımız ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin ve restoranların  mutfak ekibinde veya bu işletmelerin yiyecek-içecek pazarlama ve muhasebe bölümlerinde, gıda işletmelerinin yeni ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektörüne eğitim veren kurumlarda, havayollarına hizmet veren yemek şirketlerinde ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Bölümümüzün eğitim dili İngilizcedir. Üniversitemizin bölümümüzü de kapsayan güçlü bir uluslararasi exchange (değişim) programı bulunmaktadır.

   Yükseköğretim Kurumu tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenciler bölüme kabul edilmektedir. 


Doç.Dr. Sibel Özilgen

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Bölüm Başkanı

 

Bölümümüz UNESCO/UNITWIN Chair programının resmi ortağı oldu

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz ile François Rabelais Tours Üniversitesi’nin temsil ettiği UNESCO’nun “Yemek Kültürü Mirasının Korunması ve Tanıtılması” kürsüsü 29 Ocak 2015 tarihi itibariyle bir anlaşma yaptı.  Bu anlaşma dahilinde Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü UNESCO/UNITWIN Chair programının resmi ortağı oldu. Anlaşma çerçevesinde üniversitemiz bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü UNESCO/UNITWIN Chair çerçevesinde yürütülen gastronomi ve yemek kültürü mirası konularında uluslararası projelere dahil olabilecek, UNESCO/UNITWIN Chair’in Türkiye temsilcisi olarak seminer, etkinlik, konferans düzenleyebilecek ve somut olmayan kültürel mirasın önemli bir parçası olan Türk mutfak kültürünü UNESCO’nun uluslararası platformunda tanıtacak.

UNESCO çerçevesinde 1992 yılında kurulan UNESCO/ UNITWIN Chairs programı uluslararası alanda üniversitelerarası işbirliği ve bilimsel faaliyetleri destekleyor. UNESCO Chair programında “Safeguarding and Promotion of Cultural Food Heritages” (Yemek Kültürü Mirasının Korunması ve Tanıtılması) kürsüsü Fransa’da François-Rabelais Tours Üniversitesi tarafından yürütülüyor.

  • Yeditepe Hakkında
  • Kampüs Hayatı
  • Öğrenci Kabul
  • Araştırma

  •