Yeditepe Çalışan Kadrosundaki Eşitlikle Dünyaya Örnek Oluyor

Yeditepe Üniversitesi’nde Kadınlar Günü Kutlandı

Yeditepe Üniversitesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle “Bütçesini Bilen Kadınlar” konulu bir seminer gerçekleştirildi. Seminer öncesinde yapılan açılış konuşmalarında Yeditepe Üniversitesi çalışan oranlarındaki kadın-erkek eşitliği vurgulandı.

Yoğun kadın katılımın gözlendiği seminerin açılışında konuşan Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyada ilk defa kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan lider olduğunu anımsatarak bunun derin bir kültürün 20’ inci yüzyıla yansıması olduğunu vurguladı.

“Hakkı Olana Hakkını Verdim, Kadınlar Eşitliği Kendiliğinden Sağladı”

“İnsanlığın temeli kadındır” diyen Bedrettin Dalan, şöyle konuştu:

“Çünkü Türkler tarih boyunca kadınlarına asla ikinci sınıf insan muamelesi yapmamıştır. Türk kültüründe kadın erkek ayrımı hiç olmamıştır. Biz merkeze insanı koymak zorundayız. Ben de yöneticilik hayatım boyunca hiç kadın kotası koymadım. Hakkı olana hakkını verdim, kadınlar eşitliği kendiliğinden sağladı. İşte bu üniversitede de oran ortada… Yüzde 54 kadın yüzde 46 erkek çalışan oranı. Benim kadınlara söyleyecek tek bir sözüm var: Kadın olarak erkeklerden sakın korkmayın, güçlü olduğunuzun farkına varın, gidebileceğiniz yere kadar gidin. Hayatta neyi yapmak istiyorsanız hedefinizi koyun ve hayalinizi gerçekleştirin.”

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de, doğada kadın ve erkeğin bir arada olduğunu belirterek işi doğal akışına bıraktığınızda her şeyin yüzde 50-yüzde 50 olacağını anımsattı.

Seminerde konuşan Okuryazarlık ve Erişim Derneği Genel Sekreteri Dr. Yasemin Demirdağ ise Atatürk’ün dünyada kadınlara seçme ve çekilme hakkını veren ilk lider olduğunu anımsatarak “Bunun değerini bilelim” dedi.

CFA üyesi Murat Sağman da, “Bütçesini Bilen Kadınlar” konulu sunumunda kadınlara, “Harcamalarınızın ihtiyaçtan mı, istekten mi kaynaklandığı ayrımını yapın” önerisinde bulundu.

Yeditepe Çalışma Yaşamında Dünyaya Örnek Oluyor

Yeditepe Üniversitesi, kadın çalışan oranının yüksekliğiyle Türkiye ve dünyada önemli bir fark yaratırken idari kadrosundaki yüzde 63 kadın yönetici oranıyla dünyaya örnek oluyor.

Yeditepe Üniversitesi İnsan Kaynakları Departmanı, 2017 çalışan cinsiyet oranları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Yeditepe Üniversitesi’nde, dünyada örneğine az rastlanan kadın çalışan ve yönetici oranları göze çarpıyor.

Yeditepe Üniversitesi İK verilerindeki tüm personel çalışan oranlarına bakıldığında, yüzde 54 kadın ve yüzde 46 erkek çalışan oranıyla Yeditepe’de kadın çalışan ağırlığı hissediliyor. İdari personel çalışan oranlarına bakıldığında yüzde 54 kadın çalışana karşılık yüzde 46 erkek çalışanın bulunduğu Yeditepe Üniversitesi’nde, çalışan akademik personelden yüzde 53’ünün kadın, yüzde 47’sinin erkek olduğu görülüyor.

Yeditepe Üniversitesi’nin dünyaya örnek yüzü ise yönetici kadrolarında ortaya çıkıyor. İdari personel kadrolarında yüzde 63 oranında kadın yönetici bulunan Yeditepe Üniversitesi’nde, akademik kadrolarda da yüzde 48 oranında kadın yönetici bulunuyor.

Yeditepe Üniversitesi’ndeki çalışan sayıları ve kadın-erkek oranları şöyle: