Ana içeriğe atla

Yeditepe Üniversitesi’ne “Engelsiz Şehirler İdeathonu”nda Birincilik Ödülü

Engelsiz Şehirler İdeathonu”nda Birincilik Ödülü

Yeditepe Üniversitesi, düzenlenen yarışmada Serebral Palsili bireylerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştıracak projesiyle birincilik ödülü aldı

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bi Dünya İçerik iş birliğiyle düzenlenen “Engelsiz Şehirler İdeathonu”nda, “TEBAR’SP Erişilebilir Platformu” projesiyle birincilik ödülü aldı.

Dezavantajlı bireylerin şehirlerde gündelik hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla üretilen projelerin yarıştığı ideatonda ödül alan “TEBAR’SP Erişilebilir Platformu”yla, Serebral Palsili (SP) bebeği olan aileler için erken dönemde yol haritası çizilmesi amaçlanıyor. 

Projenin yürütücülüğünü; Yeditepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Elif Develi ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil ile Yeditepe Üniversitesi Engeli Olan Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi uzmanı Fzt. Benan Özkol ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nden (SERÇEV) Yersu Deniz yapıyor.

“Yardım İhtiyacı Doğum Sonrası Başlıyor”

Projyle ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil, SP’li bireylerin etkilenim durumuna, yaşına, sosyo-ekonomik şartlarına uygun olarak erken dönemde yönlendirilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler elde edebildiğini anımsatarak “Fakat, SP’li bebeğe sahip olan aile bireyleri tanı konduğu ilk andan itibaren bilgi, iletişim ve yönlendirme eksikliği sebebiyle bebeklerine uygun eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmakta zorlanmaktadırlar” dedi.

“Erken Dönemde, Doğru Yönlendirme Yapılmalı”

Proje fikrinin SP’li bireylerin ve ebeveynlerin mümkün olan en erken dönemde doğru yönlendirilmesi ihtiyacına yönelik ortaya çıktığını belirten Elif Tuğçe Çil, şunları söyledi:

“TEBAR’SP Erişilebilir Platform projesiyle SP’li bireylerin ve ailelerin, bölgesel-ulusal düzeyde verilen hizmetlere ilişkin bilgileri bir arada bulabilmesini, erken dönemde tedavi, eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine yönlendirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Projemizde oluşturacağımız bir cep telefonu uygulamasıyla bu bilgilerin tümüne ulaşabilecekler. Uygulamayla bu merkezlerin verdikleri hizmet içeriğini, memnuniyet oranlarını ve hizmet kullanıcılarının yorumlarını görebilecekler. Aynı zamanda yapay zekâyla bireylerin biyo-psiko-sosyal değerlendirmeleri yapılarak ön değerlendirme sonuçlarına göre öneriler sunulacak.”

Uygulamayı Herkes İndirebilir

Uygulamadan daha çok SP’li bireyler ve aileleri yararlanacak gibi görünüyor ancak Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil, yerel yönetimler, üniversiteler, özel hastaneler ve kamu hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri çalışanları ile sivil toplum kuruluşları üyelerinin uygulamayı kullanarak SP’li bireylerin yaşamına katkı sunabileceğini ifade etti.

Projede yürütücülerin yanı sıra yazılımın geliştirilmesini sağlayacak bilgisayar mühendisi ve pek çok profesyonelle birlikte çalışılacağını kaydeden Çil, uygulamayı bir yıl içinde kullanıma açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ödül kapsamında projeye Ar-Ge, Üretim, Staj Desteği sağlanacağını belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil, platformla ilgili yazılım sürecinde ve sonraki süreçte gerekli desteklerin İBB’ye bağlı İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri (İSBAK) Ar-Ge uzmanları tarafından sağlanacağını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuğçe Çil,  TEBAR’SP sağlık platformunun, üniversite yönetiminin de güçlü desteğiyle geçmiş yıllarda geliştirdikleri multidisipliner ve inovatif projelerden temelini aldığını ve zamanla geliştirildiğini vurgulayarak “Engelsiz Şehirler İdeathonu’nda projenin birincilik ödülü almış olması motivasyonumuzu artırdı” diye konuştu. 

 

Basın yansımaları: dha | aa | eğitimajansı