Bilgi Merkezi - TURNITIN ve ITHENTICATE KULLANICILARIMIZIN DİKKATİNE!!!

TURNITIN ve ITHENTICATE KULLANICILARIMIZIN DİKKATİNE!!!

Günümüz dijital kültüründe, her şey olduğu gibi intihal de çevrimiçi yapılmaktadır. Originality Check, akademisyenlere; öğrenci çalışmalarını, uygunsuz alıntı veya olası intihale karşı, dünyanın en hassas metin karşılaştırma veri tabanı ile kıyaslayarak kontrol etmelerinde yardımcı olur.

TURNITIN platformu; tez, ödev, proje ve kitap gibi kaynak türlerinin benzerlik tespitin yapılmasını sağlar.  Ders verme yükümlülüğü olan akademisyenlerimiz, Turnitin platformunu kullanabilmektedir.

ITHENTICATE platformu ise Makale benzerlik tespitinin yapılabilmesi için kullanılmaktadır. ITHENTICATE platformunu yalnızca doktora derecesi ve daha üstü akademik yetkinliğe sahip öğretim üyeleri kullanabilmektedir.

Turnitin sistemine tez yüklerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi “DEPO YOK” seçeneğinin işaretlenmesidir. Aksi takdirde tezin ikinci kez yüklenmesinde çakışma sorunu yaşanacak ve benzerlik %100 olacaktır. Bunun yaşanmaması için mutlaka Turnitin ödev ayarlarından “DEPO YOK” seçeneği işaretlenmelidir.

Turnitin sistemine yüklenen öğrenci ödevlerinde ise “Standart Yazılı Ödev Deposunu” nun seçilmesi gerekmektedir. Bu noktada öğrencinin kendi ödeviyle çakışması durumu söz konusuysa, ders hocası çakışma gösterilen kaynaktan eminse ve herhangi bir intihal görmüyorsa filtreleme panelinden çakışma gösteren kaynakları çıkartarak yeni bir rapor oluşturabilir. Çakışan kaynakların nasıl benzerlik oranından çıkarılacağı ekteki video kılavuzda değerli görüşlerinize sunulmaktadır.

·         Kaynak yüklemesinde kullanacağınız öğretmen kılavuzu için tıklayınız

·         Öğrencilerinize direkt Turnitin sisteminden ödev yükletmek isterseniz öğrencilerinizn Turnitin’a nasıl yükleme yapacaklarına dair hazırlanmış kılavuz için tıklayınız

·         COADSYS (moodle) sistemi üzerinden Turnitin’a ödev yükletmek isterseniz detay bilgi için betul.kurt@yeditepe.edu.tr adresine mail atabilirsiniz.

Turnitin ve Ithenticate hesabı olmayan akademisyenlerimiz, nurhan.kabakulak@yeditepe.edu.tr adresine mail atarak hesap açma taleplerini ve sistem konusunda online eğitim taleplerini iletebilirler.

Bilgi Sizlerle Paylaşıldıkça Güzel!!!

Yeditepe Üniversitesi

Bilgi Merkezi