Girişimciler Yeditepe Üniversitesi’nde bir araya geldi

kapak

TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programının 2024 döneminde seçilen girişimler, Yeditepe Üniversitesi’nde bir araya geldi. İlk 5 gün Yeditepe Üniversitesi’nde son gün ise TÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşecek kampta girişimciler, özel sektör ve STK temsilcileri ile TÜSİAD üyelerinden girişimciliğe dair eğitim ve mentorluk alacak.

TÜSİAD’ın Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla 13 yıldır düzenlediği, TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programı kapsamında hayata geçirilen hızlandırma programının Girişimcilik Kampı, Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Ölçeklendirilebilir, sürdürülebilir ve globalleşme potansiyeli olan erken aşama girişimlere yönelik kurgulanan hızlandırma programı kapsamında 5 aşamalı değerlendirme sürecini başarıyla geçen 14 ekibin buluştuğu Girişimcilik Kampı, dün başladı.

Etkinliğin açılışına Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İzel Levi Coşkun, TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Çalışma Grubu Başkanı Zeynep Köksal Yaykıran, Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Turan, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Şen ve çok sayıda girişimci genç katıldı.

DALAN: HER ŞEY BİR HAYALLE BAŞLAR

Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, açılışta yaptığı konuşmada, “Her şey bir hayalle başlar. Hayali olmayan insanın hakikati olmaz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayaller de gençken kurulur, hem de çok güzel, çok tatlı hayaller. Hayal kurmak yetmez. Hayalinize doğru proje yapmak, projeyi sonuna kadar inatla takip etmek gerekiyor. İşte o zaman hayaller gerçek olur. Hepinizin bir hayali olsun. Hayalsiz insan yaşayamaz. Öyle bir hayal kurun ki kendiniz bile ulaşabileceğinizden emin olmayın. Kısa vadeli hayaller değil ömrünüzün sonuna kadar hayal kurun, hayalinizin peşinden gidin. İşte o insanlara girişimci deniyor. Hayalini gerçekleştirmek isteyen insanlar girişimci olur, yoksa iş hayalde kalır. Bu üniversitenin hayalini ben 15 yaşında kurmuştum. İnatla da devam ettim. Hiç kimse inanmamıştı bu üniversiteyi kuracağıma ama kurdum” diye konuştu.

COŞKUN: ÇOK BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM OLMASINI ARZULUYORUZ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İzel Levi Coşkun da, kampın amacının girişimciliği kariyer olarak seçebileceklerini gençlere gösterebilmek olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bu Gençlik’te İŞ Var!’ın 3 bölümü var. Biz şu anda ikinci bölümündeyiz. Birinci bölümü ‘Dönüşümü Başlat!, ilk bölümde 18-30 yaş arasındaki öğrencilerin fikirlerini hayata geçirmelerine yönelik yol göstermeye çalışıyoruz. İkinci bölümünü gerçekleştirdiğimiz bu kampta bulunanların ise artık fikirden öte, elle tutulur bir projeleri var. Projeyi hayata geçirmeye başlamışlar, şirketleşmiş olabilirler ya da olmayabilirler. Biz 1 hafta boyunca girişimcilerimizin, farklı konularda kendilerini geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Onlara networking imkânı sağlıyoruz. Aynı zamanda mentorluk desteği de veriyoruz. Bu vesileyle bizi burada ağırlayan Yeditepe Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Bu kampımızda öğrencilerin girdikleri zaman ile kamptan çıktıkları an arasında çok büyük bir dönüşüm olmasını arzuluyoruz. Türkiye’nin her tarafından proje başvuruları alıyoruz. Bu projeleri, fikrin yenilikçi olması, ayaklarının yere basıyor olması, teknolojik tarafının ağır basıp basmaması gibi kriterler açısından jürimiz değerlendiriyor. Bu değerlendirmenin sonucunda, şu anda burada 14 grup ve 33 girişimcimiz bulunuyor. Bizim buradaki ana görevimiz çok sayıda şirket temsilcisinin tecrübesini gelen girişimcilerle paylaşmalarını sağlamak. Bunun haricinde de network etkinlikleriyle de aslında o girişimleri yatırım yapabilecek kişilerle bir araya getiriyoruz. Dolayısıyla biz direkt yatırım yapmıyoruz ama kişileri bir araya getirerek o networku sağlıyoruz” dedi.

TURAN: GİRİŞİMCİLERİ SOSYAL KATKI VERECEK ŞEKİLDE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Turan ise şunları kaydetti:
“Yeditepe Üniversitesi ve girişimcilik, çok iç içe geçmiş kavramlar. Girişimciliğe baktığımızda çok yönlü bir kavram, sadece iş kurmayla kısıtlamamak gerekiyor. Bunun içinde sürekli mesleki ve teknik gelişime açık olmak var, onun haricinde inovatif düşünce var ve bu hayat boyu süren bir süreç. Bu yüzden özellikle öğrencilerimize ve kendi ekosistemimizde bulunan girişimcilere mümkün olduğunca girişimciliği aşılamaya çalışıyoruz ve böylelikle onların hayat boyu inovatif girişimci olmasını sağlıyoruz. Bizim için önemli bir boyutu var; toplumsal katkı. Girişimcileri sosyal katkı verecek şekilde geliştirmek istiyoruz. Bu da aslında ülkemizde son yıllarda girişimciliğin geldiği noktayı özetleyen bir durum.”

Türkiye İş Bankası’nın ana sponsor, Yeditepe Üniversitesi’nin platin sponsor, Anadolu Efes, BASF Türk, Destek Patent ve Mazars’ın gümüş sponsor, Paribu Hub’ın ise bronz sponsor olarak desteklediği programda seçilen 10 girişimin TÜSİAD üyeleri ile birebir 2,5 ay çalışması ve girişimlerini hızlandırması hedefleniyor.

Medya:  Hürriyet | Posta | Milliyet | DHA